De wind neemt je mee

WIST JE WEL DAT:

er altijd vele vragen over ballonvaren zijn? Daarom hebben wij hieronder de meest voorkomende vragen en antwoorden opgesomd. Mocht je toch nog iets willen weten dan kun je altijd je vraag stellen, stuur een mailtje of bel ons. Wij staan je graag te woord!

 

Is het koud in een ballon? 

Nee het is helemaal niet koud is in een ballon! Omdat een ballon net zo snel vaart als de wind waait voel je in de mand helemaal geen wind. Bovendien hangt er een heerlijk warme kachel boven je hoofd… 

 

Heb je last van hoogtevrees in een ballon?

Nee mensen in een ballon hebben geen last hebben van hoogtevrees! Hoogtevrees krijg je namelijk alleen als je contact met de aarde hebt.

 

Hoe lang duurt een ballonvaart?

Ballonvaren is een avontuur wat in totaal gemiddeld 3,5 uur duurt. In dit tijdsbestek zit de ontvangst, opbouw, briefing, ballonvaart, inpakken, champagnedoop en terugreis. De vaart zelf duurt gemiddeld ruim één uur.

 

Wat moet ik dragen?

Je kunt het best sportieve vrijetijdskleding kunt dragen en stevige schoenen of laarzen! Hierdoor kun je gemakkelijker bewegen en is er meer comfort in de mand en op de landingsplaats.

 

Wie kan er mee varen?

We varen met passagiers in de leeftijd van 5 tot 99 jaar. Belangrijk is wel dat de passagiers 1 tot 1,5 uur kunnen staan. Als er twijfel bestaat betreffende lichamelijke of gezondheidsredenen, geef dit dan aan ons door voordat je boekt. Raadpleeg ook je arts.  Bij zwangerschap adviseren wij niet te gaan ballonvaren. Kinderen kunnen gewoon mee kunnen varen! We hanteren echter wel een aantal afwijkende regeltjes voor de kleintjes. Informeer even naar de mogelijkheden.

 

Ben ik verzekerd?

Je hoeft geen aparte verzekering af te sluiten! Dreamflights heeft deze verzekering al geregeld voor alle passagiers.

 

Hoe bestuur je een ballon? 

Een ballon is niet bestuurbaar. De koers van de ballon is afhankelijk van de windrichting. Zo vaar je bij een noordenwind richting het zuiden. De afstand die je wordt bepaald door de windsnelheid. Wel heb je in de lucht vaak diverse luchtlagen met een afwijkende windsnelheid en richting. Door meer of minder te branden kun je hoger of lager te varen. Dit kan een variatie in de route geven.

 

Waar stijgen we op? 

Onze normale vertrekpunten zijn Groningen, Joure, Appelscha of Steenwijk, maar we kunnen vrijwel overal opstijgen. Je kan ook vanuit je eigen stad of dorp kunt opstijgen! Informeer naar de mogelijkheden!

 

Wanneer kun je ballonvaren? 

Ballonvaarten vinden plaats in de vroege ochtend of begin van de avond omdat de lucht dan het meest stabiel is. Ballonnen hebben koele, stabiele condities nodig om veilig te kunnen varen en de periode rond zonsopkomst / zonsondergang is daarvoor het meest geschikt. De thermiek begint ongeveer 2 uur na zonsopkomst wanneer de zon de aarde verwarmt. Dan begint de luchtopbouw onstabiel te worden. 2 Uur voor zonsondergang neemt de thermiek weer af.

 

Hoe laat wordt er gestart? 

Hieronder een tabel met een indicatie van de verzameltijden. Rond dit tijdstip ontmoeten de crew en passagiers elkaar op de de afgesproken locatie, geven wij de briefing en beginnen wij met het opbouwen van de ballon. Afhankelijk van de grootte van de ballon en het weer zal de "take off" 30 tot 45 minuten later plaatsvinden. 

Periode

Avondvaart

Ochtendvaart

maart

ca. 16:30 uur

ca. 09:00 uur

april

ca. 18:00 uur

ca. 08:00 uur

mei

ca. 19:00 uur

ca. 07.00 uur

juni

ca. 20:00 uur

ca. 06:00 uur

juli

ca. 19:30 uur

ca. 06:00 uur

augustus

ca. 18:30 uur

ca. 07:00 uur

september

ca. 17:30 uur

ca. 08:00 uur

oktober

ca. 16:30 uur

ca. 09:00 uur

november t/m februari

ca. 15:00 uur

ca. 10:00 uur

Waar landen wij?

Omdat je een ballon niet kunt sturen weet de piloot vooraf niet precies waar hij gaat landen. Als landingsterrein wordt meestal een braakliggend stuk grond gebruikt, een lege akker of een weiland zonder vee. Soms moet de piloot wel even zoeken naar het meest geschikte veld. Het is belangrijk dat de piloot de gegevens van het weer goed interpreteert. Hij wil aan het einde van de vaart in een landelijk gebied uitkomen en niet boven een stad, meer of bos.

 

Hoe kom ik terug? 

Doordat de ballon met de wind meegaat, is van tevoren nog niet bekend waar we landen. Gemiddeld is deze landingsplek zo’n 10 à 25 km van de opstijglocatie verwijderd. De ballon wordt gevolgd door een ervaren volgteam, dat vrijwel altijd direct na de landing ter plekke is. Na de champagneceremonie en de après-ballonborrel word je , indien nodig, door de volgwagen teruggebracht naar de opstijglocatie. 

 

Wat gebeurt er als de ballonvaart vanwege het weer niet doorgaat?
Of de ballonvaart door kan gaan is volledig afhankelijk van het weer. Als het weer niet aan de voorwaarden voor een veilige vaart voldoet, wordt samen met de passagiers de ballonvaart in goed overleg uitgesteld naar een andere datum. Door onze grote ballonvloot is het altijd mogelijk op korte termijn een nieuwe datum af te spreken. 
 

Hoeveel mensen gaan ermee in een ballon? 

Wij hebben ballonnen waar er minimaal 2 en maximaal 12 personen tegelijk in één ballon mee kunnen varen! Dreamflights beschikt over 11 ballonnen en afhankelijk van de groepsgrootte zetten we een bepaalde ballon in.

 

Wat mag ik meenemen in de mand?

Het is toegestaan om een camera mee te nemen. Vergeet niet extra batterijen of geheugenkaart mee te nemen. Eten & drinken is toegestaan maar in beperkte mate. Rugzakken zijn in verband met de veiligheid niet toegestaan. Alle zaken gaan op eigen risico mee, deze zijn niet verzekerd.

 

Wat is de beste periode?

Ieder jaargetijde heeft zijn charmes voor een mooie ballonvaart. In het voorjaar en in de zomer is de kans op goed ballonweer echter het grootst. Toch kan het bij stralend weer voorkomen dat de vaart niet doorgaat. Niet de zon is bepalend voor de uitvoering van een ballonvaart maar de windsnelheid en neerslagkans. Soms lijkt het rustig weer maar kan er op “boomtophoogte” toch teveel wind staan. Het weer in Nederland is erg onstabiel. Het kant ook een regenachtige zomer zijn. In de winter en herfst kun je eveneens prachtige ballonvaarten maken. Denk hierbij aan kleurrijke herfstbossen, mooie heldere winterse luchten en bevroren akkers. Uiteraard varen we ook dan alleen met lekker rustig weer.

 

Kan ik voor 1 persoon een ballonvaart boeken?

Er kan per persoon geboekt worden, wij zorgen voor de medepassagiers.

 

Hoe kan ik boeken?

Je kunt online of telefonisch een ballonvaart boeken! Vul het contactformulier in of stuur een email en wij nemen vervolgens snel contact op om een datum te prikken. Telefonisch kun je ook boeken (0513 677999). Dit kan elke werkdag tussen 10:00 en 22:00 uur. In de weekenden zijn wij bereikbaar tussen 10:00 en 20:00 uur.

 

Hoe lang is een ticket geldig?

Het dreamflight ticket is tot twee jaar na afgifte geldig. Op de achterkant van het ticket staat een stempel met de afgifte datum. Binnen deze periode moet je een afspraak maken. Mochten er omstandigheden zijn waardoor je het ticket niet kon verzilveren laat ons dit dan weten. In goed overleg zorgen wij er dan voor dat jij je Dreamflight alsnog kan beleven!