Ballonvaart boeken?

Droom weg
boven Nederland

De verzameltijden en de invloed van het weer

De verzameltijd voor een ochtendvaart is vlak na zonsopgang en voor een avondvaart ongeveer 2 uur voor zonsondergang. Het weerbeeld is op deze tijden namelijk het meest stabiel. Onze piloten gebruiken echter altijd actuele verwachtingen voor wind en neerslag van de Luchtvaart Meteorologische Dienst (LMD) van het KNMI om te beslissen of het verantwoord is om te gaan ballonvaren. De verzameltijd kan zodoende altijd nog gewijzigd worden. Het komt helaas ook voor dat de ballonvaart niet kan doorgaan. Dat vinden wij net zo vervelend als u maar de veiligheid staat altijd voorop. In dat geval wordt de geldigheid van uw ticket met 1 jaar verlengd.

Dreamflights vaart gedurende het hele jaar op ieder gewenste dag. In verband met de stabiliteit van de atmosfeer kan een ballon alleen de eerste 2,5 uur (ochtendvaart) en de laatste 2,5 uur (avondvaart) van de daglichtperiode opstijgen. Hieronder staan de verzameltijden van de ochtend- en avondvaarten gedurende het jaar.

De ballonvaart duurt ruim een uur. De tijd die u kan verwachten terug te zijn op de vertreklocatie is gezien de vele variabelen moeilijk exact aan te geven. Gemiddeld duurt het hele avontuur 3 á 4 uur, waarop uitzonderingen niet zeldzaam zijn.

Ballonvaren en het weer

Ballonvaren is volledig weersafhankelijk. Om de veiligheid en het genot te garanderen zijn de mensen van Dreamflights veel met het weer bezig. Twaalf uur vóór de vaart beginnen we met de inschatting van de weerssituatie. Van de Meteorologische Diensten ontvangen we de meest actuele weersinformatie. Tussen 12.00 en 14.15 uur nemen we de beslissing of er al dan niet gevaren gaat worden en is er contact met de passagiers. In geval van twijfel kan de beslissing worden uitgesteld naar de middag of naar het moment vlak voor de start van de vaart.

De weerssituatie moet aan de volgende voorwaarden voldoen:
- Windsnelheid minder dan 18 km/h (windkracht 3) in de landing
- Bovenwind op 150 meter minder dan 45 km/h
- Zicht meer dan 3000 meter
- Wolkenbasis hoger dan 300 meter
- Geen buien in een straal van ca. 15 km vanwege turbulentie
- Geen onweerskansen vanwege zware turbulentie
- Geen aanhoudende regen

De weergegeven weeromstandigheden gelden als indicatie. De uiteindelijke beslissing of de ballonvaart door kan gaan, wordt genomen door de piloten van Dreamflights. Indien de weercondities niet goed genoeg zijn voor de ballonvaart, wordt er in overleg een nieuwe datum afgesproken.

Indicatieve verzameltijden voor een ballonvaart

 
juli
augustus
september
oktober
november
december
 
05:30 - 06:00
06:00 - 07:00
07:00 - 07:30
07:30 - 08:30
07:30 - 08:30
08:30 - 09:00
 
19:00 - 19:30
18:00 - 19:00
17:00 - 18:00
15:00 - 17:00
14:00 - 14:30
13:00 - 14:00

Ballonvaren kan het hele jaar door

Elk seizoen van het jaar biedt een eigen onvergetelijke ervaring. Ballonvaren in de zomer is bij de meeste mensen bekend en daarmee favoriet, maar ook in de winter kunnen een onvergetelijke ballonvaarten gemaakt worden. Zeker als er sneeuw ligt geeft dit een unieke toevoeging aan het landschap dat men vanuit de luchtballon kan aanschouwen.

Opstijglocatie voor uw ballonvaart kiezen

Dreamflights is actief in heel Nederland. Hiervoor hebben wij 10 vaste opstijglocaties. Daarnaast kunt u op verzoek vanaf een locatie naar keuze opstijgen. Het is wel zaak dat u zo'n verzoek tijdig bij ons aankaart in verband met de wet- en regelgeving en de benodigde opstijgvergunning.